[./~tn_foto27s_2006.html]
[./skarsundet_2000.html]
[./hitra_start.html]
[./2005.html]
[./fotos_08.html]
[./tn_page_5.html]
[./sortland.html]
[./sortland_fotob4s.html]
[./sortland_2010.html]
[./canada.html]
[./canada_visverslag.html]
[./visfoto27s_canada.html]
[./canada_september_2012.html]
[./foto27s_canada_2012.html]
[./canada_2012_steurfilm.html]
[./~tn~links.html]
[./startpagina.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
NORWAYFISHERS

De voorbereiding van de reis


De gedachten voor deze reis zijn alweer van tijdje geleden.

De datum van deze reis stond al heel snel vast want deze was al gemaakt op de terug reis van 2005 het moest maar weer in juni.

Er word altijd naar twee mensen gekeken omdat deze in de vol continu werken (Rob en Jan) zodat het uitkomt in hun rooster, nu de datum vast staat van 8 juni t/m 17 juni 2006 konden we het zelfde huis boeken als 2005. Dit werd gedaan door Klaas dit omdat hij dit het makkelijks doet in het Engels en zo is het huis geboekt. De start was gemaakt nu gingen we kijken met hoeveel personen we zouden gaan, in juni was de groep nog niet groot deze bestond uit drie man (Mark, Klaas, Jan). Na eerst onze eigen vakantie gevierd te hebben in Noorwegen, Jan met zijn vrouw Ria en Klaas, ook hier werd er gevist alleen minder omdat deze reis er was om ook wat van het land tezien. (Hiervan komt er een speciale pagina op de site) Na thuis gekomen te zijn gingen we weer verder met het organiseren in september. Nu was de ploeg compleet (Mark, Klaas, Rob, Jan, Dores en Klaasje). Hierna wordt het altijd een beetje stil maar eind november gaat het allemaal weer draaien er zijn altijd wel mensen bezig om te kijken op wat voor manier gaan we er heen en kunnen we ergens nog het nog beter doen dan de jaren er voor. In december staat er een bijeenkomst georganiseerd deze keer was het bij Mark thuis, hier komen altijd eerst de verhalen van het jaar vissen op tafel, maar dan neemt Klaas het woord en komen we ter zake want het is eigenlijk wel leuk een biertje te drinken maar er moet ook nog wel wat geregeld worden het vervoer, welke dag met de kotter hoeveel boten dit omdat we met 6 man gaan.

Het vervoer bestaat dit jaar uit een bus en personen auto, ook wordt er besloten dat we er nog een extra boot bij huren zodat we ruim kunnen vissen. Voor de overtocht waren er twee opties via Kiel <> Oslo of Hirsthals > Oslo en terug Oslo> Kiel het is de eerste geworden omdat dit korter rijden is. De kottertocht werd op zondag gezet dit na een ervaring dat de vriezer een week nodig had om de vis goed in te vriezen. Tevens wordt op de avond ook de menu kaart gemaakt zodat er met iedereen rekening gehouden wordt wat ze eten (Klaas onze kok weet dan precies waar aan hij toe is). Na deze avond gaat ieder zijn werkzaamheden uitvoeren, Dores regelt de bus, Klaas doet de kotter, Jan de overtocht en Klaasje zorgt voor het lood. Er is afgesproken in februari 2006 weer bij elkaar te komen.

15-02-2006

Nog honderd twaalf dagen voor vertrek.

Deze avond werd gehouden bij Jan en Ria.


Het team was er bijna helemaal alleen Mark was er deze keer niet bij het was voor hem een school dag, er was deze keer een ander systeem bedacht door Jan en Klaas deze keer hadden was een echte agenda zodat alle afspraken ook op papier komen en als het goed is iedereen weet wat hij nog moet doen.

De punten die open stonden werden besproken zoals de tweede boot of dit nog gelukt was en hoe gaan we die indelen dit werd bevestigd door Klaas ook Jan had nog een mededeling hij was via de site van Hitra Turist service in contact gekomen mat Harold deze is daar twee geleden begonnen met een kotter en vond het wel leuk om met ons een dag te gaan vissen dus kwam er misschien een tweede kotterdag bij maar hier zou later als het definitief was op teug gekomen worden. De indeling van de eigen bootjes werd gedaan via een loting zodat we elke dag een andere indeling hebben alleen Jan (dieselboot) en Klaas(benzineboot) wisselen niet omdat deze via de groep tot de kapiteins werden benoemd want deze zijn allebei in het bezit van de benodigde papieren en ervaring met het varen.

Voor de kotter kwam het idee om de dag in tweeën te delen zodat er om twaalf uur gewisseld wordt van plaats we hebben de in zes vakken ingedeeld en ieder heeft een lotje getrokken voor de ochtend en voor de middag dit heeft te maken zodat aan het einde van dag niemand kan zeggen het lag aan de plaats waar ik stond.

Hierna werd nog besproken wie doet wat zodat alles na deze avond geregeld is en het verder op rolletjes loop.

Alleen de tweede kotter dag stond nog open maar hier zou Jan verder actie in ondernemen maar volgens hem was dit geen probleem wat hij zou Harold wel zien op de visma en het wel verder bespreken.

Na nog wat ervaringen te hebben uitgewisseld en de waterkaarten hebben door genomen kwam er weer een einde aan deze gezellige avond.

Er werden nog twee bijeenkomsten afgesproken en wel op 7 mei dit moet een dag worden om lood te gieten en daarna met de vrouwen er bij en met mooi weer een barbecue.

De tweede dag is 18 mei dit is de laatste dag dat we nog een keer bij elkaar komen om te kijken of we nog dingen meten veranderen.

24-03-2006

Avondje visma

Een avondje naar de visbeurs is leuk om te kijken of er nog iets nieuws is maar dit was dit jaar niet het geval. Wel op de stand van Hitra turist service kwamen we Harold tegen na een wat korte uitleg wie we waren ging er een lampje branden bij hem en completeerde ons met de site. Na wat gepraat te hebben kwamen we op de tweede kotterdag terecht en hij vroeg ons wat we wilde vangen wel werd er gelijk bij gezegd dit is geen dat het ook lukt, maar we gaan voor groot omdat er na een paar jaar nieuwe record gemaakt moeten worden. Hij zij ons dat we de meesten kans hadden als we om 02:00 zouden vertrekken ( het is in deze perioden 24 licht) en meestal in de nacht de wind weg valt en minder last hebben van andere boten.

Na dit geregeld te hebben zijn we nog even naar de Ierse pub gegaan. Bij het laatste rondje over de beurs heeft Jan nog een grote koelbox gekocht.

7 Mei Loodgieten

Dit is een dag dat er hard gewerkt moet worden het lood gieten.

We zouden om 12:00 uur beginnen, maar om één uur was er nog geen loodje gegoten maar hierna ging het snel wat met de nieuwe malletjes die Klaas en Jan gemaakt hadden we zo een stuk of 50 jigkoppen gegoten en de bomber loodjes deden we er tussendoor zodat we om 15:00 uur klaar waren met het gieten. Hierna hebben we nog rooster gemaakt om in de vrieskist te leggen zodat het allemaal plat en niet aan meekaar vast gaat zitten. Hierna hebben (en tussen door ) we biertje gedronken en is Ria en Annie de barbecue paketen opgaan halen zodat we er nog een leuke dag van konden maken.

Tijdens het eten werden gelijk nog de laatste puntjes door genomen zodat we niet op 18 mei weer bij elkaar hoefde te komen. Deze dag was zeer geslaagd.

En nu is het aftellen tot aan 8juni.

  
08-06-2006
DAG 1
WEER:15-25°C
VERLOOP REIS
Zeer voorspoedig
LEUKSTE MOMENT
Dores ziet een man in een strakke maillot
REISTIJDEN
Melissant (NL) -> Kiel (D)
635 km, 7 uur (incl. pauzes)

Na ruim een jaar voorbereiding was het eindelijk zover en konden we vertrekken richting Hitra in Noorwegen. Dit jaar besloot Rob ook weer van de partij te zijn zodat we met een groep van 6 personen richting Noorwegen vertrokken. De groep van vorige jaar; Jan, Dores, Mark, Klaasje en Klaas hadden besloten om ook dit jaar weer voor Sandvik Brygger in Ansnes te kiezen. Dit complex was vorig jaar goed bevallen en met de toezegging van Hitraturistservice dat er dit jaar een jonge Duitser als aanspreekpunt aanwezig zal zijn werd er al ruim een jaar geleden een boeking gemaakt. Gezien de populariteit van Hitra bij met name de Duitse en Oostenrijkse vissers is het noodzakelijk om zeer vroeg te boeken wil je nog een huisje hebben.
Het gehele jaar vonden er voorbereidingen plaats in de vorm van vergaderingen, zodat er niemand voor verassingen kwam te staan. De veerboot werd ook dit jaar weer door Jan geboekt, de bus werd door Dores geboekt en het huisje en de financien werden door ondergetekende geboekt en uitgevoerd. Op woensdag 07-06- 06 was het zoals gebruikelijk tijd om de gehuurde bus in te pakken. Omdat we dit jaar met zes personen gaan is er besloten om naast de bus ook met een personenauto te gaan, zodat de bus geheel volgeladen kan worden.
Jan en Dores vertrokken om 4:30 uit Melissant om in Rockanje Rob op te pikken. Klaasje, Mark en Klaas verzamelden in Zwartewaal en vertrokken om 4:45 om de bus vlak voor de Botlektunnel in te halen. Gezamenlijk reden we naar de eerste afgesproken pauzeplaats. De reis verliep zeer voorspoedig en kwamen dan ook ruim op tijd aan in Kiel. Het weer was onderweg behoorlijk opgeknapt en tegen de tijd dat we in Kiel aan kwamen was het 25°C. Nadat we de boot opgereden waren gingen we op zoek naar onze hutten, omdat we een 2- en een 4-persoonshut geboekt hadden zaten we niet op hetzelfde dek. Jan en Rob sliepen een dek lager aan de andere kant van de galerij. Eenmaal in de 4-persoonshut aangekomen werden de eerste drankjes genuttigd. Toen dat achter de rug was gingen we de boot verkennen en een pilsje drinken. Hier werd ook nog een karikatuurtekening van Mark gemaakt die hij de gehele vakantie gekoesterd heeft. En ik moet toegeven de tekening leek ook nog op hem. s’Avonds was het natuurlijk weer het vaste ritueel; warm eten, drankje drinken, gokje wagen  en veel te laat naar bed.

  
09-06-2006
DAG 2
WEER: 22-12°C
VERLOOP REIS
Wederom zeer voorspoedig
VANGSTEN
Klein, op spinhengel
REISTIJDEN
OSLO (N) -> ANSNES (N)
591 km, 9 uur (incl. pauzes)

Na een avondje drinken komt het ontbijt altijd te vroeg, maar het spreekwoord zegt s’avonds een vent s’ochtends een vent. Dus werd er na het aanleggen en snel van de boot af met de reis naar Hitra begonnen. De eerste stop die normaal gesproken zorgt voor een broodje braadworst, werd ook dit jaar weer gemaakt maar iedereen sloeg het aanbod van een broodje braadworst af. Het weer in Oslo begon zeer zonnig en warm maar naar mate we noordelijker kwamen daalde de temperatuur gestaag naar en graad of twaalf op Hitra. Ook deze reis verliep zeer voorspoedig en door de vele korte pauzes was het voor iedereen, zelfs na en avondje cocktails drinken, best te doen. Vroeger dan gebruikelijk kwamen we aan bij het buro van Hitratturistservice. Hier kregen we de gebruikelijke uitleg en beddengoed mee. Hier stapte Klaasje ook over van de auto naar de bus om direct naar het huisje te gaan en de bus uit te pakken. Mark en Klaas gingen de laatste vers boodschappen halen om daarna ook bij het huisje aan te komen. Omdat het nog vroeg was, 19:00, werd er snel gegeten en de hengels in elkaar gezet, zodat we nog enkele uurtjes konden vissen. De meesten namen alleen maar een spinhengel mee. Er was tijdens de voorbereidende vergaderingen afgesproken dat Jan kapitein zou spelen op de dieselboot en Klaas de kapitein op de extra gehuurde bezineboot. Naar aanleiding van de ervaringen van vorig jaar besloten we naar de buitenkant van Fjellveroya te varen en daar met de spinhengel enkele koolvissen te vangen. Kleine koolvisjes (30-45 cm) zaten er genoeg, echter er zaten geen grote vissen onder. Maar door met heel licht materiaal te vissen leveren ook deze kleine visjes een leuke sport. Deze vissen werden door ons na het onthaken dan ook weer voorzichtig teruggezet met de hoop dat we ze na en jaar of vier en veel zwaarder nog een keer kunnen vangen. Dit in tegenstelling tot onze Duitse “vrienden” die er een “sport” van maken om zoveel mogelijk kilo’s te vangen ongeacht de lengte van de vissen, ondanks de vele waarschuwingen vooraf door Hitraturistservice. Deze avond vingen we echter maar twee maatse vissen die ook meegenomen werden door ons. Om 02:00 zijn we met het vissen gestopt en hebben we nog snel een drankje gedronken om daarna het bed in te duiken om weer vroeg op te staan voor de volgende visdag.

  
10-06-2006
DAG 3
WEER: ☻22 graden
GROOTSTE VIS:
GEVANGEN DOOR: Klaas
SPECIALE VANGST:
Rob zijn eerste leng(etje)
VANGSTEN:
Goed

Het is de eerste echte visdag van een nieuwe vakantie nadat we gisteren om 02:00 (we waren nog even wezen vissen) naar bed gingen was het 08:00 weer het begin van deze dag.
Na een stevig ontbijt werden de boten verder ingepakt om weer op nieuwe plekken te gaan vissen er werd besloten om via het zuiden naar de andere kant van het eiland te gaan om hier ons gelukt te beproeven. Eerst werd er gevist om aasvisjes te vangen dit was zo gebeurd zodat we naar dieper water konden gaan om de vissen te vangen waar we voor zijn gekomen zijn leng en kabeljauw, er gebeurde iets waar we allen op hoopten Rob ving zijn eerste leng van zijn leven. Hierna had hij de smaak te pakken en werden er nog een paar bijgevangen door hem. Op de andere boot werd door Klaasje een lom gevangen, deze woog 4,4kg. Klaas liet, via de meegebrachten portofoons, de andere boot weten dat hij benzine nodig had en ging op zoek naar een tankstation. Er was verteld dat er vlakbij een was, toen hij hier was aan gekomen moest er eerst een pasje worden gehaald voor hij de tank kon vullen en dit was nodig ook 19 liter ging erin op een tank van 20 liter. Tevens werd er een extra tankje gevuld van 10 liter voor reserve. Hierna was het afzoeken van de plekken waar nog vis zat. Er werd die dag veel koolvis gevangen naast een zalmkwekerij. Hier kreeg Klaas de grootste vis van de dag aan zijn hengel. Deze woog 7,5 kg en op de spinhengel was dit toch een hele leuke sport om zo’n vis binnen te halen. Hij liet dit ook nog even horen hoe hij zijn slip afliep via de potofoon. Na nog een paar uurtjes te hebben gevist en nog wat visje voor in de vriezer bijgevangen. Het is deze dag niet te laat geworden met vissen want voor morgen staat er een zwaar programma op een dag vissen met de Frigg. In de avond nog wat voetbal gekeken en relatief vroeg naar bed.

  
11-06-2006
DAG 4
Frigg
WEER:
13-18°C
GROOTSTE VIS:
GEVANGEN DOOR: Klaas
SPECIALE VANGST:
8 vissen > 10kg
VANGSTEN:
Zeer goed

Vandaag was het weer zover, de kottertocht met de Frigg was weer aan de beurt.
De verwachtingen waren hoog gespannen, want vissen met deze kotter is altijd iets
Speciaals. Het weer viel op de autoreis naar Titran wat tegen er stond een aardig
windje en het was bewolkt. Eenmaal op de boot viel dit wel mee. Na weer kennis gemaakt te hebben met Petter kon de trip beginnen het zeetje was een beetje hobbelig maar het was goed te doen. Na een uurtje gevaren te hebben waren we op de eerste stek aangekomen. In het begin werd er niet erg veel gevangen wat koolvissen en wat gulletjes, dus besloot Petter een paar keer te verkassen maar dat bleef hetzelfde. Pas na een paar uur vissen begon het beter te worden er kwamen wat meer en wat grotere vissen naar boven. Na een harde dreun op Rob zijn  top en een zware dril kwam de eerste vis boven de 10 kilo boven.
Een kabeljauw van 11,5 kilo en van af dit moment begon het te lopen. Er werden regelmatig kabeljauwen en koolvissen van rond de 10 kilo of meer gevangen
Rob ving nog een koolvis van 13.5 kilo, Klaas had een kabeljauw van 14.5 en een
koolvis van 12 kilo, Mark een kabeljauw van 11, kilo, Dores een koolvis van 11.5 kilo
Jan een kabeljauw 12.5 kilo en Klaasje een koolvis van 11 kilo. Bij de koolvis van Klaasje werd te gelijk ook nog een kabeljauw van 8 kilo binnen gehaald. Al deze vissen zijn allemaal op de foto gezet door Petter en later werden deze op zijn site geplaatst. Er zijn nog een hoop vissen gevangen waar je in Nederland een moord voor zou doen diverse vissen van 70-90 cm en dat allemaal op een diepte van hooguit 30 meter wat voor Noorse begrippen vrij ondiep is. De jaren er voor visten we op dieptes van ruim 100 meter. Zo zie je maar het is hier ook niet altijd hetzelfde.
We hebben een zeer geslaagde dag gehad en hadden 5 bakken met maatse vis en een
6e bak helemaal vol met vissen van 35-50 cm allemaal voor Petter. Van de maatse vis hielden we ruim 67 kilo filet over.
Er was nog een minpuntje aan deze dag, op de terugreis viel de hoofdzekering van de boot uit en Petter had geen reserve bij hem. Dus hij had geen stroom meer dus ook geen navigatie en contact meer met de buitenwereld. Op zich niet zo erg voor een ervaren schipper maar het werd ook nog erg mistig, zodat we terug moesten varen met alleen de zon die flauw door de mist scheen als herkenningspunt. Er moesten
2 man voor op de uit kijk staan voor eventueel andere scheepvaart of rotsen. Nou dat ging lang goed tot Dores riep “kijk uit rotsen”, Petter schrok zich te pletter en we zaten  bijna aan de grond. De boot was op tijd tot stilstand gekomen. Petter wist ook niet precies waar hij was en bleven een tijdje dobberen. Ineens uit het niets loste de mist weer op, opgelucht zagen we dat we niet ver van de haven waren. Dat is dus de ervaring van een oude zeerot, gelukkig maar. Dus het was niet alleen een geslaagde dag maar ook een zeer spannende dag
Die avond zijn we nog zeer lang aan het fileren geweest, maar daar doe je het toch
allemaal voor, nog even eten en wat drinken en daarna om 23.30 uur doodmoe naar bed. Morgen gaat de wekker weer om 5 uur dan staat er weer een kotter tocht op het programma dan gaan we met Harold als dat weer zo’n dag wordt als vandaag dan teken we er gelijk voor.

  
12-06-2006
DAG 5
WEER: 22°C
GROOTSTE VIS:
GEVANGEN DOOR: Rob
SPECIALE VANGST:
Bijna een grote heilbot
VANGSTEN:
redelijk

Het is maandag geworden en nu het schema is gewijzigd gaan we vandaag mee met de tweede kottertocht en tevens de laatste van onze visvakantie.
Het begon al met het op staan, want dat moest nog eerder dan de dag er voor ( 5.00u ) en dit was niet echt prettig na de dag die we op de Frigg hebben meegemaakt. Iedereen smachtte wel naar wat rust maar dat mocht niet baten, want we hadden op de Frigg pas door gekregen dat we mee zouden gaan met de tweede kottertocht van Harold de schipper, dit in verband met de weersverspelling. Deze bleek niet echt goed te zijn voor dinsdag vandaar dat de tocht een dag vervroegd is.
Nu is het toch weer 5.00u geworden en de wekker is gegaan en is het weer tijd voor het ontbijt. Na dit te hebben genuttigd was het tijd om in het busje te stappen en zich vervolgens naar Kvenvear te rijden waar de tweede kottertocht vandaan zou vertrekken. Klaas die vandaag de chauffeur was heeft ons weer veilig bij de boot gebracht, en toen was het zover de bus uit te ruimen en de boot op en ons gelijk voor stellen aan de schipper ( Harold ). Deze was al bekend met Klaas en Jan omdat deze altijd in contact staan met de mensen waar wij mee meegaan.
Oké, alles aan boord gezet en toe was het zo ver TROSSEN LOS en gaan wat voor ons weer een mooie visdag moest worden. Na ongeveer 1.5 uur varen is het tijd geworden om voor de eerste keer in te kunnen gooien.
Harold had ons enige tips gegeven om te gaan vissen. Dit was als volgt; het is de bedoeling om met een pilker een koolvisje aan de dreg te krijgen en deze in de school te houden om dan de rovende kabeljauw zo de aandacht van de koolvis zien te krijgen
Maar dit ging niet helemaal volgens wens en sommigen van ons gingen over van pilker alleen naar een combinatie van pilker en gummymakken, en dit had het eerste succes bij Dores die een “kleine” kabeljauw aan de haak had geslagen van ongeveer 75cm.
Nu zou je denken nu gaan we los maar dat bleef toch wel een beetje uit of het nou met de getijden te maken had er was nauwelijks stroming en dus ook weinig azen van de kabeljauw. Maar toch bleven we maar door gaan en dat werd beloond met een mooie kabeljauw aan Rob zijn pilker en zo ging het maar een beetje door dan weer een koolvis van zo’n 4 kilo en dan weer is een kabeljauw. En zo ging het bijna de hele dag door. Er moet wel gezegd worden, we hebben toch allemaal wel wat gevangen, maar het is niet wat we allemaal hebben verwacht, maar je kan niet alles hebben op je vakantie het is niet altijd raak.
Harold die ook de hele dag probeerde mee te vissen haalde een keer op om zijn haak te ontdoen van een koolvis. Toen hij bijna boven was zwom er een grote Heilbot vlak achter zijn aasvis aan die bijna wou toe happen maar zich in eens weer bedacht en weer de diepte in ging dat was erg spijtig maar ja je kan nu eenmaal niet alles hebben. Maar dit eenmaal gezien te hebben, hadden we weer een lichtpuntje gezien en gingen door met vissen.
Nadat de dag grotendeels voorbij was, hebben we besloten dat we toch nog een keer op de leng zouden gaan proberen en gingen we naar dieper water tot zón 160 meter .
We gingen allemaal op de leng vissen, maar Dores dacht dit is mij te diep en die ging toekijken. We hadden ingegooid en net de bodem bereikt en Rob die kreeg gelijk al een aanbeet maar Rob had de vis niet de tijd gegeven om zijn aas geheel in te laten nemen en sloeg vervolgens mis helaas. De rest van de groep kon alleen maar naar zijn top kijken maar kreeg hellemaal geen aanbeet . In de tweede drift was het na een kwartier driften weer raak bij Rob een vrij grote aanbeet waar Rob van schrok en bijna in eens sloeg en de hengel stond even krom maar heelaas weer te vroeg en hij ging er af, jammer Rob.
Maar toen de drift over was hebben we weer besloten om maar weer op de koolvis te gaan maar het was allemaal toch maar klein spul, toch werden er nog een paar kleine kabeljauwen gevangen en nog een paar grotere koolvissen.
Maar aan het weer heeft het niet gelegen het weer was echt perfect want de zon scheen echt de hele dag en er was geen wind.
Na de laatste drift gehad te hebben was het tijd om weer naar de haven te gaan bij Kvenvear. Onderweg terug hebben we de vis schoon gemaakt en de boot schoon gemaakt en toch hadden we nog een bak vol met vis.
Eenmaal weer aan gekomen in de haven en afgerekend te hebbn heeft Klaas ons weer veilig terug gereden naar het huisje waar we de vis verder schoon gemaakt en in geseald en in gevroren.
En toen was het weer etenstijd en tijd voor de bank. Rust dat was ook wel even lekker.

  
13-06-2006
DAG 6
WEER:veel wind
GROOTSTE VIS:
GEVANGEN DOOR:
Klaasje
SPECIALE VANGST:
-
VANGSTEN:
MATIG

Na twee dagen een kottertocht te hebben megemaakt was iedereen wel een klein beetje moe. Dus was er besloten om enigszins een beetje uit te slapen. Om tien uur stonden de eerste vissers op en langzaam werd iedereen wakker. Dus werd er deze dag pas om 11 uur ontbeten. Om 13:00 zijn we de bootjes gaan inladen in zijn we kort daarna vertrokken. We begonnen als de eerste dag net buiten Fjellvearoya om aasvisjes te vangen. Hierna zijn we richting een onderwater berg van 50 meter te gaan om te kijken of daar koolvis boven zat. Dit bleek ook het geval te zijn en hier werden ook een aantal mooie koolvissen gevangen. De wind begon echter flink toe te nemen en besloten we om aan de andere kant van het eiland te gaan vissen waar de golven iets minder hoog zijn.
Ook hier werd niet veel gevangen en de golven werden hier ook steeds hoger. Dus werd er besloten om naar de stek te gaan waar vorig jaar Klaasje de drie grote pollakken gevangen heeft. Ook dit jaar was het weer raak. Bij de eerste inworp had Klaasje al gelijk weer beet en haalde een mooie pollak op. Na nog enkele driften, leek het of alle vis verdreven was. Er werd geen vis meer gevangen en ook hier begonnen de golven en wind parten te spelen. Dus gingen we de bocht om, om daar nog wat te vissen. De wind had echter hele andere plannen en draaiden met onze richting mee en begon flink aan te trekken. Inmiddels stond er een flinke bries, ongeveer windkracht 6 tegenwind. De golven werden ook steds hoger dus we besloten om terug te varen. Echter met tegenwind en hoge golven ging dit niet erg snel en moest er voorzichtig worden gevaren. Na een aantal uren kwamen we uiteindelijk bij het huisje aan. En ook nu werden de vissen weer gefileerd en ingeseald. Omdat we redelijk vroeg terug waren, werd de avond gedeeltelijk met drank gevuld.

 
14-06-2006
DAG 7
WEER:veel wind
GROOTSTE VIS:
GEVANGEN DOOR:
-
SPECIALE VANGST:
ZEEDUIVEL, KLAASJE
VANGSTEN:
GOED

De eerste mensen die wakker werden en naar buiten keken zagen een bewolkte hemel en heel veel wind. We hebben de hele dag maar een beetje gelummeld. Sommige hebben nog even op de kade gevist maar niets bijzonders gevangen. Na een uitgebreidde maaltijd hebben we maar even twee WK-duels gekeken. Na de tweede wedstrijd bleek dat de wind was gaan liggen en besloten we toch nog te gaan vissen. Het was inmiddels elf uur s’avonds. We besloten om achter de vuurtoren te gaan vissen. Hier werden op de dieptemeters enorme scholen koolvis gezien. Tussen de koolvis zaten ook nog enkele mooie pollakken. Met de lichte spinhengel zijn dit mooie gevchten waarbij soms de vis ook af en toe een keer aan het langste eind trok. Hier was het dat Klaasje met zijn pilker een kleine zeeduivel ving. Hierna besloten we om boven de onderwater bergen tussen Hitra en Froya te gaan vissen. We waren hier niet de enige die hier aan het vissen waren. We waren omringd door Duitsers. Omdat we niet alle vis meer in konden vriezen besloten we alleen de echte grote mee te nemen. Dit werd met grote ogen gevolgd door onze Duitse “vrienden”, die het maar zeer raar vonden dat er vissen tot 50 cm terug gegooid werden. Na zo’n enkele uren te hebben gevist zijn we om 03:00 teruggevaren naar de haven. Hier werd de vis wederom weer schoon gemaakt en ingeseald. Na nog enkele dranjes zijn we om ongeveer 05:00 naar bed gegaan.

  
15-06-2006
DAG 8
WEER:veel wind
GROOTSTE VIS:
GEVANGEN DOOR:
Niet
SPECIALE VANGST:
Niet
 
VANGSTEN:
Geen

We hebben deze morgen eens lekker uit geslapen want het is vanochtend laat geworden, de meesten gingen om 05:00 naar bed, het vissen was een beetje laat geworden. Mark heeft toch wel iets geleerd van Jan, niets zeggen gewoon op de bank in slaap vallen na een glas whisky. Verder hebben we de hele dag niet veel meer gedaan. De boten hebben we leeg gehaald en schoongemaakt, tevens werden de tassen ook ingepakt door de mensen die geen zin meer hadden om te vissen. Ook kon er niet veel vis meer in de vriezer (400 liter) deze was bijna helemaal gevuld en kon het maar net aan om alles op tijd in te vriezen voor de terug reis. Ook werden in de morgen de plannen gemaakt voor het vissen voor volgend jaar 2007. Het nieuwe systeem in de vriezer werkte wel alleen moesten er nog wat aanpassingen gemaakt worden. Jan heeft een tekening gemaakt voor een rek zodat we dit nog verder kunnen uitwerken.  Rob, Mark en Klaasje gingen toch nog gebruik maken van de pieren die ze gestoken hadden de avond ervoor deze moesten wel gebruikt worden want het heeft Rob een paar natte voetjes op geleverd, de laarsjes van hem bleven staan in het drijfzand. Al met al werden er toch nog wel een paar gulletjes gevangen maar deze werden voorzichtig onthaakt zodat ze verder kunnen uit groeien tot echte kabeljauw tenminste als deze niet aan een DUITSE haak komt, want deze vissers hebben nog nooit gehoord van een minimum maat  zoals Hitra Turist service hem voor schrijft terwijl wij dit toch in het Duits lezen in hun bladen vis is vis voor in de vriezer denken ze. Jan en Klaas hebben de vis alvast verdeeld in zakken zodat dit de volgende morgen (nacht) gelijk in de koelboxen gedaan kon worden voor de terug reis.  Klaas wilde de vaatwasser leeghalen die hij zelf aan had gezet maar de vaat die er inzat was nog net zo vuil als toen hij werd ingeruimd, knopje verkeerd gezet. Oké dan maar iets later eten die avond want de borden waren op. Na het eten was er even paniek Rob was zijn vloeitjes kwijt dus het roken was voorbij voor hem of hij moest zijn mooi ingepakte tas weer leeg halen, dit werd ook gedaan. Iedereen ging vroeg naar bed want de wekker van Klaas ging weer vroeg af om 01:45 de laatste maal van een geslaagde visvakantie.

  
16-06-2006
DAG 9
WEER:15-25°C
VERLOOP REIS
Zeer voorspoedig
LEUKSTE MOMENT
Verkeerde terugreis datum op Klaas zijn ticket
REISTIJDEN
Ansnes (N) -> OSLO (N)
591 km, 9 uur (incl. pauzes)

Om 01:45 zouden we op staan, echter de meeste mensen waar al ruim voor deze tijd het bed uit. Na een klein ontbijt werden de laatste spullen ingepakt en opgeruimd. Nu was het tijd om de koelboxen in te pakken. En toen ook dit gebeurd was, vertrokken we om 03:00 richting Oslo. Ook nu weer verliep de reis verspoedig en werd het te volgen schema netjes gevolgd. Zodat we om ongeveer 12:00 aankwamen bij de veerboot. Klaas reed voorop en was als eerste bij het toegangshokje. Toen hij het ticket overhandigde kreeg hij te horen dat de reis niet voor 16-6-06 geboekt stond maar een maand later. Dit was even hevige paniek waarbij het beeld door ons hoofd schoot dat we nog een maand in Noorwegen moesten blijven. Nu hebben de meeste mensen er niet zo’n probleem mee maar de bazen des te meer. Gelukkig kon door een kleine bij betaling toch nog met deze veerboot mee te kunnen. Na het vinden van de hutten werd er voor de laatste keer in de hut nog een meegenomen drankje genuttigd. Omdat het Nederlands elftal deze avond moest voetballen, werd er besloten om een beetje vroeg te eten. Dit gebeurde dan ook en na het voetballen werd er nog enkele drankjes genuttigd in de verschillende bars. Dat het gezellig was bleek wel uit het feit dat sommige mensen niet meer wisten hoe laat ze naar bed zijn gegaan.

  
17-06-2006
DAG 10
WEER:20-25°C
VERLOOP REIS
Zeer voorspoedig
LEUKSTE MOMENT
 
REISTIJDEN
Kiel (D) -> Melissant (NL)
635 km, 7 uur (incl. pauzes)

Om ongeveer 09:30 reden we de boot af, om gelijk te tanken zodat we onderweg niet meer hoefden te tanken. Het wordt wat eentonig maar ook dit gedeelte van de reis verliep weer zeer voorspoedig zodat we om ongeveer 16:30 in Zwartewaal aankwamen. Hier werden de spullen en de vis van Klaasje, Mark en Klaas uitgeladen. Daarna was het de beurt aan Rob die in Rockanje werd afgezet. Er was afgesproken dat wanneer Jan en Dores alles opgeruimd hadden ze weer terug naar Zwartewaal zouden komen om bij Klaas te chinezen.  Helaas kon Rob hier niet bij zijn. Dus werd er om 18:00 lekker buiten gegeten, want ook in Nederland was het zeer mooi weer. s’Avonds was het tijd om feest te vieren bij het 25-jarig huwelijkfeest van Klaasje zijn ouders. Dat hier ook een stevig drankje genuttigd werd behoeft geen uitleg.
NAWOORD

Na een vakantie is het gebruikelijk om het een en ander te valueren.
De gebruikelijke voorbereidingen wierpen ook dit jaar weer zijn vruchten af. Een goede voorbereiding is onontbeerlijk voor een geslaagde vakantie. En als een ieder daar aan meewerkt valt het vele werk reuze mee. Voor het eerst is er besloten om twee kottertochten te boeken. Door de weersvoorspelling was het noodzakelijk om twee dagen achter elkaar met een kotter mee te gaan. Oorspronkelijk was het de bedoeling om er een dag tussen te laten vallen. Nu was het zeer vermoeiend omdat er door de reistijd twee dagen vroeg opgestaan moest worden. De tweede kottertocht, die een dag eerder werd uitgevoerd dan gepland, bleek achteraf de juiste beslissing want de dag erna was het zeer slecht weer.
De visvangst op de Frigg was weer zeer spectaculair. Met 8 vissen boven de 10 kilo was best bijzonder. Iedere visser had minimaal 1 vis boven de 10 kilo gevangen.
De totale hoeveelheid gefileerde vis dat richting Nederland werd meegenomen was ongeveer 110 kilo. Dit komt neer op 18 kilo de man. Voor een gemiddelde Nederlander is dit meer dan genoeg, dit tot tegenstelling van de gemiddelde Duitser (de goede daar gelaten). Ook nu weer werd er op ons complex door enkele Duitsers weer bakken vol ondermaatse koolvis gefileerd. Dit ondanks de vele waarschuwingen van Hitraturistservice. Maar ook nu werd er door de medewerkers van het buro niets gezegd tegen de des betreffende personen. Als Hitraturistservice wil dat er serieus omgegaan wordt met minimum maten dan dient er harder te worden opgetreden tegen de overtreders van deze regels.
Het weer begon goed echter hetzelfde als vorig jaar in mei gebeurde het, nu een maand later, met het eind van de visweek met veel wind.
De visvangsten waren zeer goed, met name de dag op de Frigg. De dagen op de kleine bootjes is er meer gevist met de spinhengels en minder op diep water met de grote hengels. Het vissen op koolvis met relatief kleine spinhengels is een leuke en sportieve sport. Het voordeel hiermee is ook dat de (ondermaatse) vis ongeschonden teruggezet kan worden.

Wederom was het weer een zeer geslaagde visvakantie, mede mogelijk gemaakt door alle visvrienden.